Forum

Notifications
Clear all

Dwie fotografie z lata 1948 — jedno miejsce, jeden autor?

Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  

Rok temu Kazik Skrodzki napisał na swoim fanpage’u Ewingi, że w nr 151/2002 biuletynu Pomezaniae, wydawanego w Jerzwałdzie przez Janusz Sokołowski, opublikowano kilkanaście zdjęć z archiwum rodzinnego państwa Leńców. Jedno z nich opatrzone było podpisem:
„Rok 1948. Chłopcy i dziewczęta nad naszym jeziorem [Płaskim]”

1768863636-IMG_4294.jpeg

Tego numeru „Pomezaniae” akurat nie miałem, więc fotografię zobaczyłem dopiero teraz — choć o powojennej kolekcji zdjęć państwa Leńców słyszałem od dawna.

Akurat tego numeru jerzwaldzkiego biuletynu nie mialem wiec zdjecie  to zobaczylem poraz pierwszy. Choc slyszalem o kolekcji g

tuż powojennych fotografii p. Leńców. 

Akurat zamówiłem w Centrum Fotografii Krajoznawczej PTTK im. Waldemara Dońca w Łodzi

Zespół

Zbiór archiwalnych fotografii Tadeusza Dohnalika

Jezioro Jeziorak (północne wybrzeże). Widok z Jerzwałdu. 

Zamówiłem je wraz z licencją na udostępnianie. W piątek otrzymałem mailowo miniaturkę, a skan oryginału w lepszej rozdzielczości ma dotrzeć pocztą — liczę, że pozwoli on na dokładniejszą analizę detali.

1768863885-IMG_4207.jpeg

Kiedy zobaczyłem tę fotografię, od razu skojarzyłem ją ze zdjęciem opublikowanym w „Pomezaniae” nr 151 z 2002 roku. Pomyślałem, że obie fotografie mogły zostać wykonane przez tego samego fotografa, niemal w tym samym czasie.

W załączeniu dodaję również screen współczesnej mapy dla orientacji. Z zaznaczonym gospodarstwem  z dawna cegielnią widoczna na obu fotografiach. 

1768864390-IMG_4307.jpeg

Jak myślicie — z którego miejsca mogły być wykonane oba zdjęcia?

To jest wspomniane  gospodarstwo. Niestety po cegielni zostal tylko komin

1768864820-IMG_4483.jpeg

jeszcze fragment mapy

1768864947-IMG_4306.jpeg

Cytat
Seth
 Seth
(@seth)
Member Potwierdzony

Kolejna perełka i szybkie dochodzenie. Myślę, że dokładne miejsce, z którego wykonano zdjęcie, jesteś w stanie wskazać tylko Ty. Ale filtrując przez zdjęcie lotnicze z 1967 roku i Google Maps, stawiam na okolice domów 27-29A.

OdpowiedzCytat
Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  

Ja sądzę, że  fotograf stalł na Pólwyspie Kropówka

OdpowiedzCytat
Seth
 Seth
(@seth)
Member Potwierdzony

A Kropówka nie jest za daleko? Najlepiej pojechać i spróbować złapać podobne ujęcia. 

OdpowiedzCytat
Share: