Rok temu Kazik Skrodzki napisał na swoim fanpage’u Ewingi, że w nr 151/2002 biuletynu Pomezaniae, wydawanego w Jerzwałdzie przez Janusz Sokołowski, opublikowano kilkanaście zdjęć z archiwum rodzinnego państwa Leńców. Jedno z nich opatrzone było podpisem:
„Rok 1948. Chłopcy i dziewczęta nad naszym jeziorem [Płaskim]”
Tego numeru „Pomezaniae” akurat nie miałem, więc fotografię zobaczyłem dopiero teraz — choć o powojennej kolekcji zdjęć państwa Leńców słyszałem od dawna.
Akurat tego numeru jerzwaldzkiego biuletynu nie mialem wiec zdjecie to zobaczylem poraz pierwszy. Choc slyszalem o kolekcji g
tuż powojennych fotografii p. Leńców.
Akurat zamówiłem w Centrum Fotografii Krajoznawczej PTTK im. Waldemara Dońca w Łodzi
Zespół
Zbiór archiwalnych fotografii Tadeusza Dohnalika
Jezioro Jeziorak (północne wybrzeże). Widok z Jerzwałdu.
Zamówiłem je wraz z licencją na udostępnianie. W piątek otrzymałem mailowo miniaturkę, a skan oryginału w lepszej rozdzielczości ma dotrzeć pocztą — liczę, że pozwoli on na dokładniejszą analizę detali.
Kiedy zobaczyłem tę fotografię, od razu skojarzyłem ją ze zdjęciem opublikowanym w „Pomezaniae” nr 151 z 2002 roku. Pomyślałem, że obie fotografie mogły zostać wykonane przez tego samego fotografa, niemal w tym samym czasie.
W załączeniu dodaję również screen współczesnej mapy dla orientacji. Z zaznaczonym gospodarstwem z dawna cegielnią widoczna na obu fotografiach.
Jak myślicie — z którego miejsca mogły być wykonane oba zdjęcia?
To jest wspomniane gospodarstwo. Niestety po cegielni zostal tylko komin
Kolejna perełka i szybkie dochodzenie. Myślę, że dokładne miejsce, z którego wykonano zdjęcie, jesteś w stanie wskazać tylko Ty. Ale filtrując przez zdjęcie lotnicze z 1967 roku i Google Maps, stawiam na okolice domów 27-29A.
Ja sądzę, że fotograf stalł na Pólwyspie Kropówka
A Kropówka nie jest za daleko? Najlepiej pojechać i spróbować złapać podobne ujęcia.