Kilka lat temu kupiłem mapę lotniczą Jerzwałdu z 14 września 1967 roku.
Data jest znamienna, dlatego wklejam ją tutaj – niestety tylko w małej rozdzielczości.
Jeśli ktoś z Was chciałby obejrzeć oryginał w pełnej jakości (116 MB), mogę bez problemu przesłać WeTransferem albo przez Dysk Google.
Piszcie: [email protected]
Może komuś z Was uda się rozszyfrować i zrozumieć te „zegary” widoczne u góry mapy?
Tymczasem wklejam wycinek z widoczną posiadłością dopiero co nabytą przez Nienackiego.
W tej rozdzielczości widać tylko, że Jerzwałd mocno się od tamtej pory rozbudował. Te zegary to chyba czas zrobienia zdjęcia bo obok są współrzędne geograficzne i data.
Na tym drugim zdjęciu z domem Nienackiego widać chyba oczko wodne (to z wysepką i mostkiem), które dzisiaj łączy się z Kanałem Jerzwałdzkim. Myślałem, że zostało wykopane w czasach Nienackiego ale być może wtedy zrobiono tylko kanałek łączący je z kanałem Jerzwałdzkim.
Na tym drugim zdjęciu z domem Nienackiego widać chyba oczko wodne (to z wysepką i mostkiem),
Hmm... jak teraz na to patrzę w lepszej rozdzielczości to chyba jednak nie jest oczko wodne.
Z innych spostrzeżeń. W ogóle nie widać cmentarza, albo jakby był jeszcze wtedy prawie pusty. Możliwe to?
Cmentarz na tym zdjęciu jest zasłonięty drzewami.
Ja pamiętam go od 1969 roku. Stary, poniemiecki cmentarz był wówczas zarośnięty, ale nagrobki pozostawały jeszcze w dobrym stanie.
W nowej części było niewiele pochówków. Przeważały groby ziemne, choć zaczęły już pojawiać się nagrobki z tzw. lastryka.
Dewastacja starego, poniemieckiego cmentarza nastąpiła dopiero w późnych latach 80. i na początku lat 90. Był to proces, na który istniało wówczas pewne przyzwolenie społeczne.
W każdym razie, mieszkając w Jerzwałdzie do 1978 roku, nie zauważyłem żadnych aktów dewastacji.
Prawdziwe złoto! Masz ci los, "kupiłem kilka lat temu" i dopiero teraz się dzielisz? @Mirekpiano, bój się Boga 🙂 Jak już zauważył @Kustosz, mniej zabudowań, ale też zdecydowanie mniej drzew, trzcin, za to więcej pól i łąk. Przy rozjeździe dróg na Bądze i Susz, i dalej w kierunku Siemian, łąka, po której zwiewały niedobitki bandy Czernego Franka. No i gdzieś tutaj stała jedna z jerzwałdzkich gospód. Ciekawe, czy w 1967 roku widoczne były jeszcze jakieś pozostałości.
Według jednej z teorii na półwyspie po drugie stronie kanału znajdowało się królestwo Winnetou. I proszę, mamy tam kilka miejsc na dom samotnika.
A to na zakręcie w głąb wsi to jakaś piaskowania?
Aż szkoda, że nie mapa nie obejmuje chociaż części Jezioraka, przy przesmyku... I wysp... To się rozmarzyłem 🙂
Gdzie się kupuje takie skany?
Rzeczy, które posiadasz w końcu zaczynają posiadać ciebie
Chuck Palahniuk - Fight Club
Gdzie się kupuje takie skany?
No to sobie popatrzyłem na interesujące mnie fragmenty i to jest to, co znajdziemy w opisach z NPPS. Drzewa nad brzegami i puste lub prawie puste wnętrze wyspy. Lipowa, Bukowiec, Czaplak, Gierczaki. Zupełnie inny obraz od obecnego.
Pewnie też coś kupię.
Co do zegarów u góry (od lewej):
- libella (kąt nachylenia kamery)
- zegar
- wysokościomierz (nie widać przelicznika ale zakładam, że tam jest 7 czyli 700 m)
- czwarty "zegar", od lewej:
- numer kamery lotniczej
- numer porządkowy negatywu
- ogniskowa kamery