Forum

Notifications
Clear all

Mapa lotnicza Jerzwałdu z 14 września 1967

Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  

Kilka lat temu kupiłem mapę lotniczą Jerzwałdu z 14 września 1967 roku.

Data jest znamienna, dlatego wklejam ją tutaj – niestety tylko w małej rozdzielczości.

1768764338-mapa-lotnicza-Jerzwald-14091967.jpg

Jeśli ktoś z Was chciałby obejrzeć oryginał w pełnej jakości (116 MB), mogę  bez problemu przesłać WeTransferem albo przez Dysk Google.

Piszcie: [email protected]

Może komuś z Was uda się rozszyfrować i zrozumieć te „zegary” widoczne u góry mapy?

Tymczasem wklejam wycinek z widoczną posiadłością dopiero co nabytą przez Nienackiego.

1768764682-Nienacki-mapa-lotnicza-1967.jpg

Cytat
Kustosz
(@kustosz)
Pan Samolocik Admin

W tej rozdzielczości widać tylko, że Jerzwałd mocno się od tamtej pory rozbudował. Te zegary to chyba czas zrobienia zdjęcia bo obok są współrzędne geograficzne i data.

Na tym drugim zdjęciu z domem Nienackiego widać chyba oczko wodne (to z wysepką i mostkiem), które dzisiaj łączy się z Kanałem Jerzwałdzkim. Myślałem, że zostało wykopane w czasach Nienackiego ale być może wtedy zrobiono tylko kanałek łączący je z kanałem Jerzwałdzkim.

OdpowiedzCytat
Kustosz
(@kustosz)
Pan Samolocik Admin

Wysłany przez: @kustosz

Na tym drugim zdjęciu z domem Nienackiego widać chyba oczko wodne (to z wysepką i mostkiem),

Hmm... jak teraz na to patrzę w lepszej rozdzielczości to chyba jednak nie jest oczko wodne.

Z innych spostrzeżeń. W ogóle nie widać cmentarza, albo jakby był jeszcze wtedy prawie pusty. Możliwe to?

OdpowiedzCytat
Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  

Cmentarz na tym zdjęciu jest zasłonięty drzewami.

Ja pamiętam go od 1969 roku. Stary, poniemiecki cmentarz był wówczas zarośnięty, ale nagrobki pozostawały jeszcze w dobrym stanie.

W nowej części było niewiele pochówków. Przeważały groby ziemne, choć zaczęły już pojawiać się nagrobki z tzw. lastryka.

Dewastacja starego, poniemieckiego cmentarza nastąpiła dopiero w późnych latach 80. i na początku lat 90. Był to proces, na który istniało wówczas pewne przyzwolenie społeczne.

W każdym razie, mieszkając w Jerzwałdzie do 1978 roku, nie zauważyłem żadnych aktów dewastacji.

OdpowiedzCytat
Seth
 Seth
(@seth)
Member Potwierdzony

Prawdziwe złoto! Masz ci los, "kupiłem kilka lat temu" i dopiero teraz się dzielisz? @Mirekpiano, bój się Boga 🙂 Jak już zauważył @Kustosz, mniej zabudowań, ale też zdecydowanie mniej drzew, trzcin, za to więcej pól i łąk. Przy rozjeździe dróg na Bądze i Susz, i dalej w kierunku Siemian, łąka, po której zwiewały niedobitki bandy Czernego Franka. No i gdzieś tutaj stała jedna z jerzwałdzkich gospód. Ciekawe, czy w 1967 roku widoczne były jeszcze jakieś pozostałości. 

Według jednej z teorii na półwyspie po drugie stronie kanału znajdowało się królestwo Winnetou. I proszę, mamy tam kilka miejsc na dom samotnika.

A to na zakręcie w głąb wsi to jakaś piaskowania? 

Aż szkoda, że nie mapa nie obejmuje chociaż części Jezioraka, przy przesmyku... I wysp... To się rozmarzyłem 🙂 

OdpowiedzCytat
Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  

tych map mam więcej

1768780451-IMG_4302.jpeg

i jeszcze mam mapy z sasiednich miejscowosci . Z tym, że one nie są duzej rozdzielczosc. 
W sumie bedzie ich kilkadziesiąt. 

1768780684-IMG_4303.jpeg

OdpowiedzCytat
Barabasz
(@barabasz)
🙂 Potwierdzony

Gdzie się kupuje takie skany?

Rzeczy, które posiadasz w końcu zaczynają posiadać ciebie
Chuck Palahniuk - Fight Club

OdpowiedzCytat
Mirekpiano
(@mirekpiano)
Member Potwierdzony
Topic starter  
Wysłany przez: @barabasz

Gdzie się kupuje takie skany?

OdpowiedzCytat
Seth
 Seth
(@seth)
Member Potwierdzony

No to sobie popatrzyłem na interesujące mnie fragmenty i to jest to, co znajdziemy w opisach z NPPS. Drzewa nad brzegami i puste lub prawie puste wnętrze wyspy. Lipowa, Bukowiec, Czaplak, Gierczaki. Zupełnie inny obraz od obecnego. 

Pewnie też coś kupię.

OdpowiedzCytat
DuchPuszczy
(@duchpuszczy)
Member Potwierdzony

Co do zegarów u góry (od lewej):

- libella (kąt nachylenia kamery)
- zegar
- wysokościomierz (nie widać przelicznika ale zakładam, że tam jest 7 czyli 700 m)
- czwarty "zegar", od lewej:
    - numer kamery lotniczej
    - numer porządkowy negatywu
    - ogniskowa kamery

OdpowiedzCytat
Share: