Forum

Notifications
Clear all

GotuJemy  

  RSS

PawelK
(@pawelk)
Member Admin
Dołączył: 9 miesięcy temu
Posty: 860
28 października 2019 20:28  

Lubicie jeść? A może lubicie jeść ciekawe, nietypowe albo egzotyczne, potrawy? Próbowaliście je przygotować?

Ja kilka razy byłem na warsztatach u Kurta Schellera. Warsztaty te miały "temat przewodni", czyli przygotowywany był kompletny posiłek od przystawek do deseru, każda para uczestników przygotowywała jedno danie. Oczywiście można było zaglądać przez ramię innym ale faktycznie te warsztaty mają na celu tak 50/50 naukę i rozrywkę. Później oczywiście jest wspólna degustacja oraz wszystkie przepisy w wersji elektronicznej.

Pamiątką po warsztatach jest książka kucharska z autografem autora. Potrawy przygotowywane przez Kurta są jednak mocno ekskluzywne, takie pasujące do menu z górnej półki.

1572290898-IMG_20191028_200406.jpg

Ja natomiast w ubiegłym roku w Japonii zakochałem się w bardzo przyziemnym japońskim daniu, zwanym japońską pizzą, ze względu na to, że można do niego dołożyć prawie wszystko co da się zjeść. Mam na myśli okonomiyaki.

Już kiedyś zauważyłem, że w Warszawie szkoła języka japońskiego organizuje ciekawe spotkania tematyczne. W ubiegłym tygodniu ogłosili... warsztaty okonomiyaki. W sobotę, 2 godziny za 40 złotych od osoby. Nie mogłem sobie odpuścić takiej okazji. Cała zabawa oczywiście mocno odbiega od tej opisanej powyżej bo jest robiona mocno amatorsko, w "dużym pokoju" czyli w salce szkoleniowej, w mieszkaniu w bloku, na kuchenkach elektrycznych ale ma to niewątpliwe zalety takiej domowej nauki od babci czy mamy. Warsztaty są prowadzone nie przez profesjonalnego kucharza tylko przez znające domowe receptury Japonki. Dzięki temu nie potrzebujemy wypasionych narzędzi kuchennych i specjalnych piekarników tylko standardowe sztućce, miseczki i patelnie.

Tutaj również mieliśmy niezły ubaw, okazało się, że prowadzące dziewczyny ode mnie nauczyły się przewracać na drugą stronę placki o średnicy patelni bo wcześniej robiły malutkie placuszki. No i objedliśmy się za wszystkie czasy. Co przy kilkudziesięcioosobowej kolejce do pobliskiej restauracji japońskiej wygląda na dobrze zainwestowane pieniądze.

Teraz przepis:

Porcja dla jednej osoby

składniki
1 łyżka stołowa mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml wody (lub z Dashi stock - bulion rybny)
1 jajko
2 garści posiekanej kapusty
1 garść posiekanego pora
olej

dodatki
boczek
krewetki
ser mozarella

sos Okonomiyaki
majonez
szczypiorek
suszone płatki z bonito

Kapustę i por siekamy na cienkie, krótkie "wstążki".

1572290920-20191026_155954.jpg
1572290936-20191026_160339.jpg
1572290953-20191026_160447.jpg

Z mąki, proszku do pieczenia, jajka i wody robimy ciasto mieszając aby masa była jednorodna. Do ciasta dorzucamy posiekane kapustę i por. Ponownie mieszamy aż warzywa będą pokryte ciastem.

1572290970-20191026_162756.jpg
1572290987-20191026_162936.jpg
1572291005-20191026_163152.jpg

Na patelni układamy placek grubości ok. 1 cm. Na wierzchu można ułożyć boczek, ser, krewetki. Gdy spód jest obsmażony obracamy placek.

1572291072-20191026_171613.jpg
1572291097-20191026_171804.jpg

Po usmażeniu placek smarujemy sosem Okonomiyaki, dodajemy szczypiorek, suszone płatki z bonito i finalnie majonez.

Smacznego!

1572291024-20191026_164713.jpg
1572291042-20191026_164759.jpg
1572291114-20191026_172044.jpg
1572291131-20191026_173230.jpg
1572291147-20191026_173654.jpg

Twtter is a day by day war


Cytat
Tagi tematu
Yvonne
(@yvonne)
Member Potwierdzony
Dołączył: 9 miesięcy temu
Posty: 960
28 października 2019 20:34  

Wspaniały wątek, Pawle!

Jasne, że lubię jeść. Zwłaszcza obecnie 😉 

Niestety, nie lubię gotować. Jakoś nie mogę polubić.

Chociaż oczywiście gotuję i to często dwa dania dziennie, bo dla chłopaków mięsne, a dla mnie bezmięsne.

Fajne są takie warsztaty tematyczne. Na pewno kiedyś się wybiorę.

Moja Madzia, którą znasz, dzięki koledze, który zamierzał otworzyć w Warszawie restaurację wegańską, miała przyjemnośc uczestniczyć z nim w takich właśnie wegańskich warsztatach. Podobno były świetne i dużo się tam nauczyła. 

Kolega ostatecznie otworzył restauację w Gdańsku, nie w Warszawie, ale co się załapała na warsztaty, to jej 😀 

Bardzo mi się podoba ten wątek i mam nadzieję, że będziemy się tu dzielić przepisami.

Ja chętnie wypróbuję to, co będziecie polecać.


OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)
Kierowniczka Zamieszania Moderator
Dołączył: 9 miesięcy temu
Posty: 1764
28 października 2019 20:35  

Eee, jakie fajne. Ciekawe jak smakuje. Wyglada na pyszne.


OdpowiedzCytat
PawelK
(@pawelk)
Member Admin
Dołączył: 9 miesięcy temu
Posty: 860
28 października 2019 20:53  
Wysłany przez: @yvonne

Ja chętnie wypróbuję to, co będziecie polecać.

To, jeśli jesz jajka, okonomiyaki powinno Ci pasować. My jedliśmy w Hiroszimie i Ania jadła wersję podstawową bez dodatków ja natomiast trochę bardziej sycącą z makaronem udon i krewetkami.

Wysłany przez: @aga

Eee, jakie fajne. Ciekawe jak smakuje. Wyglada na pyszne.

Spróbuj, dla mnie to danie numer jeden.

BTW - sos okonomiyaki nie jest łatwo kupić, nasze "nauczycielki" robiły go domowym sposobem - keczup + pokazany na zdjęciu sos ostrygowy. Inną opcję znalazłem na yt - keczup, sos worcester plus niewielka ilość miodu i sosu sojowego.

Twtter is a day by day war


OdpowiedzCytat
Share: