Dostałem od Mirka niezwykły artykuł - Zbigniew Nienacki - Sam na sam ze sobą. Artykuł ten ukazał się jako oddzielna wkładka "Olsztyn literacki" do czasopisma Warmia i Mazury z lipca 1978 roku.
Ten bardzo obszerny wywiad Nienackiego z sobą samym to właściwie esej o literaturze i środowisku literackim, ale też w pewnym sensie projekcja jego kondycji psychicznej AD 1978. Sporo gorzkich słów i wylanych żalów. To czas "Uwodziciela" a więc wyraźnej fascynacji psychiatrią i medycyną. Sporo ciekawych rzeczy, ale trzeba je wyłowić z morza nieco nużących dywagacji.
W załączeniu artykuł w dwóch wersjach:
1) Skan tekstu w czasopisma Warmia i Mazury
Sam-na-sam-ze-sobą-Warmia-i-Mazury-skan.pdf
2) Tekst jednolity
Sam-na-sam-ze-sobą-Warmia-i-Mazury-tekst.pdf
Oto wpis Kazika Skrodzkiego:
https://jerzwald.pl/sam-na-sam-ze-soba-zbigniew-nienacki-olsztyn-literacki-z-roku-1978/
"W tej samej wkładce opublikowany został obszerny fragment książki Nienackiego pt. „Raz w roku w Skiroławkach”, która była wówczas jeszcze w fazie pisania."
Rok 1978. Sprawdza się więc moja sugestia, że Nienacki zaczął pisać książkę pod roboczym tytułem "Księga roczna" już w roku 1976. W wywiadzie przeprowadzonym przez Wiesława Białkowskiego pt. "Spotkanie z pisarzem ZBIGNIEW NIENACKI: Przeciw egoizmowi" wydrukowanym w „Trybunie Ludu” z 23 lutego 1978 r. Nr 46 str. 6 pisarz mówi: "W tej chwili pracuję nad jeszcze jedną książką przeznaczoną dla dorosłych, oczywiście nie rezygnując z kontynuacji powieści dla młodzieży. W „Księdze rocznej” - bo taki dołem jej tytuł roboczy, pragnę zaprezentować obserwacje ze wsi, w której żyję Chodzi mi przede wszystkim c współczesne przemiany zachodzące w Jerzwałdzie." Natomiast w lipcowym numerze "Warmii i Mazur" rok 1978 nr 7, dod., s. 2–12, pojawia się po raz pierwszy tytuł "Raz w roku w Skiroławkach" i fragment powieści.
Rok 1978. Sprawdza się więc moja sugestia, że Nienacki zaczął pisać książkę pod roboczym tytułem "Księga roczna" już w roku 1976. W wywiadzie przeprowadzonym przez Wiesława Białkowskiego pt. "Spotkanie z pisarzem ZBIGNIEW NIENACKI: Przeciw egoizmowi" wydrukowanym w „Trybunie Ludu” z 23 lutego 1978 r. Nr 46 str. 6 pisarz mówi: "W tej chwili pracuję nad jeszcze jedną książką przeznaczoną dla dorosłych, oczywiście nie rezygnując z kontynuacji powieści dla młodzieży. W „Księdze rocznej” - bo taki dołem jej tytuł roboczy, pragnę zaprezentować obserwacje ze wsi, w której żyję Chodzi mi przede wszystkim c współczesne przemiany zachodzące w Jerzwałdzie." Natomiast w lipcowym numerze "Warmii i Mazur" rok 1978 nr 7, dod., s. 2–12, pojawia się po raz pierwszy tytuł "Raz w roku w Skiroławkach" i fragment powieści.
Tu jest ten wspomniany artykuł w Trybuny Ludu (przesłałeś mi go kilka dni temu).
W „Księdze rocznej” (...) pragnę zaprezentować obserwacje ze wsi, w której żyję Chodzi mi przede wszystkim o współczesne przemiany zachodzące w Jerzwałdzie."
Obraz wsi, zachodzące przemiany, trzeba przyznać, że tekst reklamowy to nie jest. Brzmi jak nudy na pudy i flaki z olejem razem wzięte:)
Może jeszcze nie wykrystalizowała się ostateczna koncepcja książki, a może Nienacki nie chciał wchodzić w szczegóły. Nie da się też wykluczyć, że redaktor odpowiedzialny na tekst musiał skrócić wywody Nienackiego i poszedł na skróty.