A i ja dziękuję, że mogłem z Beatką i koleżanką Ulą być tego wieczora z Wami.
A i ja dziękuję, że mogłem z Beatką i koleżanką Ulą być tego wieczora z Wami.
Cała przyjemność po naszej stronie:)
Ula co prawda nie deklarowała, że coś na forum napisze, ale żywo była zainteresowana tematem, więc droga Ulu, jeśli nas czytasz, to jeszcze raz zapraszam. 🙂
A może i Beatka by sie skusiła na rejestrację i żywą dyskusję o różnościach?
Nietaj Szpicbródka - Miłomłyn (ostatni dzień roku 2019).
Czyta Milady Kustoszowa.
W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"
On tak ładnie kradnie, co się da,
te brylanty, fanty, futra dwa.
Gdy ktoś coś przeciwko niemu ma,
to nie ja, to nie ja.:)
Halo Szpicbródka!:)
A czyta chyba Krystyna Czubówna:)
Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda miejsce biwaku Pana Tomasza i panów Anatola i Kazia oraz pozostałości po wsi, w której Wacek Krawacik szukał pomocy gdy jego jacht wylądował na mieliźnie to zapraszam tutaj.
Twtter is a day by day war
Czyli te fotki z brzegu w kierunku jeziora to miejsce, z którego Pan Samochodzik obserwował drugi brzeg i jacht Krawacika cumujący w przesmyku? Tylko nie widać gdzie ten przesmyk. A na tej zielonej trawce nad brzegiem Marta smażyła szczupaka? Mniam:)
Co się wydarzy na plaży, zostaje na plaży - fajny ten regulamin biwakowania:)
Kiedy zlikwidowali tę wieś?
Kiedy zlikwidowali tę wieś?
Nie udało mi się znaleźć konkretnej informacji. Wiki wspomina o tym, że do 1998 roku była w województwie olsztyńskim ale to chyba nie oznacza, że wtedy jeszcze była, ten opis w wiki jest słaby bo np. "Teren porośnięty drzewami, brak śladów po budynkach" co jak pokazałem na zdjęciach nie do końca jest prawdą.
Milady zamieściła na PORTALU relację z naszego forowego Sylwestra. Relacja powstała głównie staraniem Aldony i Milady z moim skromnym udziałem.
W uzupełnieniu relacji Aldony (znów mój brak przygotowania) dodam, że rodzina Preuss (grób na cmentarzyku) była właścicielem kilkuset hektarów ziemi w okolicy, wyspy Bukowiec oraz posiadłości w Wieprzu, mieli również prawo do połowu ryb w Jezioraku.
Igor dmuchał balony, Aga latała ze ścierą, Milady coś pitrasiła w garze, Sissi zawijała jakieś rulony, Basia kroiła buraki, ja robiłam sernik ( no dobra, z Agą), leczo zostało zrobione wcześniej przez Pawła i Ankę, Nietaj tłukł kotlety, Ania się szwendała uroczo, Paweł zadbał o muzyczne akcenty, a Kustosz…..spał. Wilka gdzieś diabli wzięli na tę krótką chwilę.
I wyszło kto się migał od pomocy.
a ciule nigdy nie zapomną terakoty Milady, która, ku zaskoczeniu rzeczonej, jakoś nie stała się torebką.
W pewnym momencie naprawdę miałam o Was jak najgorsze zdanie.:D
Trzeba było skojarzyć piosenki z poszczególnymi tomami Pana Samochodzika oraz prequeli.
Paweł, przypomnisz co to były za utwory?
Wędrujemy uradowani nad Jeziorak z ręcznikami i czapkami na łebkach.
Nie wybaczę Wam tego, że nie poczekaliście..
W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"
Aldona, Milady, Kustoszu super relacja! To był niesamowicie miły czas, a sama impreza sylwestrowa baaardzo udana. Fajnie powspominać.
Milady, a tych Tajniaków to Ci zapewne będziemy jeszcze przypominać 😉.
Mam kilka zdjęć, może się komuś przydadzą: https://photos.app.goo.gl/ANtTX6nE7ATpMQ749
Poniżej zamieszczam specjalnie dla Pawła (bo chłopak lubi) cmentarzyk dawnych właścicieli Karnit. Tylko mnie i Kustoszowi udało się go odnaleźć 😉
Cała naprzód ku nowej przygodzie!
Taka gratka nie zdarza się co dzień
Niech piecuchy zostaną na brzegu
My odpocząć możemy i w biegu!
Taaa... Typowy widok na mazurskich poniemieckich cmentarzach. Groby po eksploracji, a w tle slumsy.
Zaktualizowałam wpis na portalu o zdjęcia z zapomnianego cmentarzyka.
Wysłany przez: @milady
Paweł, przypomnisz co to były za utwory?
a. Grenada, Grenada, Grenada moja. Swietłow
Pozwolenie na przywóz lwa
b. Pieśń grabarza, Hamlet
Uroczysko
c. Króliczek, Skaldowie
Zagadki Fromborka/Winnetou
d. Karolinka
Winnetou
e. Gdy mi ciebie zabraknie
Niewidzialni
f. Paryski Gawrosz
Winnetou