Na początek trochę historii.
Urodziłem się w Borzytuchomiu na Kaszubach, w Boże Ciało prawie 60 lat temu, 13 czerwca 1963 roku. Mieszkaliśmy wtedy (ja, nowo narodzony syn Stanisława Mastalerza, leśnika i Marianny z d. Anioł, krawcowej, moi dwaj bracia Zbyszek i Andrzej oraz siostra Grażyna) w starej leśniczówce Uroczysko Kamieńczyn nad rzeczką Kamionką, na terenie sołectwa Jutrzenka. Mama opowiadała mi, że nie było tam prądu elektrycznego a dojazd tylko leśnym traktem z Jutrzenki. Ale były za to dorodne pstrągi i lipienie w rzece i dziczyzna w lesie no i koza w zagrodzie, od której ja mleko piłem ponieważ na krowie byłem uczulony.
15 lutego 1965 urodził się w Siemianach mój najmłodszy brat Grzegorz.
Babcia Paulina Anioł z d. Wojciechowska zmarła w Siemianach 9 sierpnia 1969 i pochowaliśmy ją na siemiańskim cmentarzu.
A my kilka dni po pogrzebie przeprowadziliśmy się do Jerzwałdu i zamieszkaliśmy w tym pięknym domu z roku 1911 naprzeciwko mojej obecnej siedziby.
W kwietniu 1978 wyprowadziliśmy się z Jerzwałdu do Susza. 14 czerwca 1993 roku , dzień po moich 30 urodzinach wróciłem do Jerzwałdu zawiązując z moja obecną partnerką życiową, Beatą nową komórkę społeczną zwaną rodziną. Mamy dwóch synów Konrada Maksymiliana (ur. 1997) i Kacpra Konstantego (ur. 2000). Mieszkając wówczas na stałe w Gdańsku odwiedzaliśmy Jerzwałd tak często jak się tylko dało a na stałe osiedliśmy się tu w końcu czerwca 2009 roku zamieszkując w rodzinnym domu Beaty.
W ciągu roku wyremontowałem domek przylegający do dawnego Zajazdu Damrau.
I tak sobie umilam życie organizując w Jerzwałdzie koncerty. A było ich już blisko czterdzieści.
W sierpniu 2011 roku zorganizowałem w Jerzwałdzie pierwszy festiwal „Raz w Roku w Jerzwałdzie”. Oto relacja z tego festiwalu.
60 lat przeżytych i 35 lat z fortepianami.
W tym roku Boże Ciało przypada na 8 czerwca (czwartek). Koncert rozpocznie się o godz. 18.00 i potrwa do godz. 22.00. Wielu artystów w tym dniu przyjedzie do Jerzwałdu bowiem tegoroczna edycja zbiega się z moimi 60 - tymi urodzinami oraz 35 - leciem pracy na scenie jako stroiciel i dostawca fortepianów.
Niektórzy z nich już wielokrotnie u nas gościli - inni przyjadą po raz pierwszy. Wszystkich artystów, którzy przyjadą w tym dniu do Jerzwałdu nie wymienię bo szykują się niespodzianki a nie chciałbym kogoś pominąć. Na finałowym koncercie około godziny 21.00 wystąpi zespół Cochise z Pawłem Małaszyńskim, aktorem i wokalistą rokowym.
Maurycy Gomulicki obiecał przeczytać fragment prozy Zbigniewa Nienackiego. Myślę, że Iza Michalewicz, pisarka i reporterka po tym jak podarowałem jej "Raz w roku w Skiroławkach" także przeczyta kilka fragmentów bo stała się wielbicielką Nienackiego. Chciałbym aby i Kustosz stanął na scenie z książką w ręku.
W tym roku wyjątkowe "Raz w roku w Jerzwałdzie", bo tegoroczna edycja zbiega się z 60-tymi urodzinami Mirka oraz 35-leciem jego pracy na scenie jako stroiciela i dostawcy fortepianów. W tym dniu zapowiedziało swój przyjazd do Jerzwałdu wiele najwybitniejszych postaci polskiej sceny muzycznej. Niektórzy z nich już wielokrotnie tu gościli – inni przyjadą po raz pierwszy. Pełna zapowiedź imprezy TUTAJ.
Brzmi to tak ciekawie, że aż sprawdziłam ile się jedzie z Jantaru (bo tam będziemy spędzać weekend bożocielny) do Jerzwałdu.
Godzina i 12 minut.
Do zrobienia 🙂
Może uda nam się przyjechać.
Chciałbym aby i Kustosz stanął na scenie z książką w ręku.
O Dżizas, ale wyzwanie!:) W każdym razie, my z Milady na koncercie będziemy.
W każdym razie, my z Milady na koncercie będziemy
Daleko nie mam. Są szanse, że też przyjadę.
z d. Anioł
Jakie urocze nazwisko. 🤗
W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"
ja, urodzony w Borzytuchomiu, w Boze Ciało z Matki Marianny z d. Anioł
A słownik nie anielski;)
Skąd wiesz, słyszałeś jakiegoś anioła?
A kto nie słyszał. W Pułtusku mieszkał i do Warszawy się przeprowadził.
Twtter is a day by day war
Taki będzie w tym roku finał jerzwałdzkiej imprezy
Ale to dobre jest!
Kto będzie w Jerzwałdzie 8 czerwca?
Widzę, że impreza zaczyna się o 18. Czy ktoś z Was będzie wcześniej?
Nie wiem, o której będziemy. Ale będziemy.
Oto ostateczna wersja plakatu
I tylko Wam podaję nazwiska artystów
Makowicz, Możdżer, Olejniczak, Palma... na bogato:)
Nazwiska zacne 🙂
Mirku, Paweł Małaszyński aktor?
Czy to zbieżność nazwisk?
Aktor Paweł Małaszyński jest również wokalistą metalowego zespołu Cochise.
Aktor Paweł Małaszyński jest również wokalistą metalowego zespołu Cochise.
Taki raczej hard rock. Wzięli nazwę od utworu Audioslave.
Ciekawa jest lista osób które jeszcze nie potwierdziły obecności.