Forum

Notifications
Clear all

GotuJemy

Strona 3 / 7

Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 
Wysłany przez: @teresa-van-hagen
Wysłany przez: @teresa-van-hagen

1 i 1/4 szklanki płatków owsianych

Ale takich prosto z paczki, suchych?

Tak.


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 

To jak to się zlepi w cokolwiek?


OdpowiedzCytat
Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 

Tym masłem i jajem.

Pewnie zawsze możesz dać trochę wody, bo tutaj proporcje nie są chyba takie ważne...

Mogę podać Ci przepis na chleb na zakwasie, tam też jest kupa płatków i innych śmieci i nie ma w ogóle tłuszczu 😉 Z dżemem to prawie ciastko wychodzi 😉 


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 
Wysłany przez: @teresa-van-hagen

Mogę podać Ci przepis na chleb na zakwasie,

Poproszę, mam już jeden i zweryfikuję, który łatwiejszy. 

W ogóle jestem przerażona swoją nadaktywnością kuchenną. 


OdpowiedzCytat
Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 

Mój jest łatwy, tylko długo wyrasta 🙂

  • mąka pszenna 1 kg (1/2)
  • mąka razowa 1/2 kg (1/4)
  • sienie lniane szklanka
  • ziarna słonecznika szklanka
  • płatki owsiane górskie szklanka
  • otręby pszenne szklanka
  • rodzynki szklanka
  • 4 płaskie łyżeczki soli (2)
  • 6 szklanek ciepłej wody (3)
  • zakwas
 

Wszystko ze sobą zmieszać.

Wyrastanie 10 godzin plus 10 godzin po przełożeniu ciasta do naczynia do pieczenia nasmarowanego masłem.

Piec w temperaturze 180st. 1 godzinę i 15 minut.

Po upieczeniu posmarować oliwą.

 

Ja piekę krócej; robię z połowy przepisu (dane z nawiasów) i wychodzą mi z tego dwa chleby. Oczywiście dodatki można dowolnie zmieniać, ja na przykład nigdy nie dodaję rodzynek. Otręby też czasem wymieniam z płatkami i odwrotnie, bo nie zawsze wszystko mam.

 


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 

Przyjeżdża dzisiaj do mnie zakwas od mojej Ewy, więc uwaga.....będzie chleb! 🙂 


OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 2493
 

A jak się robi zakwas?


OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 2493
 
Wysłany przez: @wowax

A jak się robi zakwas?

Już wiem!


OdpowiedzCytat
Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 
Wysłany przez: @wowax

Już wiem!

I tak podam, bo przepisy są różne, a ten jest chyba najprostszy, a świetnie działa 🙂

Zakwas:

dzień pierwszy: Rozmieszać w misce (ja robię to w słoiku) 200 ml letniej wody z 4 łyżkami mąki żytniej*. Całość powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

dzień trzeci: Dodać 2 łyżki mąki, zamieszać.

dzień czwarty: Zakwas powinien być gotowy.

*mąka razowa żytnia typu 2000 w przepisie, a ogólnie mąka jaką potem użyjemy do pieczenia chleba.

 

Przy pieczeniu chleba zawsze odlewamy trochę ciasta (tak ze 100ml), jako zakwas na kolejne pieczenie 🙂 Zakwas trzymamy w lodówce, możemy go co pewien czas podkarmić, tzn. dodać łyżkę mąki.

Moje odkrycie z tegorocznej Wielkanocy- zakwas na żurek robi się analogicznie, tylko dodaje się przyprawy. 😀 


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 

Oprócz mąki razowej i płatków owsianych góralskich mam wszystko. 

No cóż....muszę sobie mąkę chyba wysyłkowo zamówić.


OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 2493
 
Wysłany przez: @teresa-van-hagen

: Zakwas powinien być gotowy.

Ja czytałem, że musi postać minimum 5-6 dni, a i tak jest to młody zakwas, nie gwarantujący udanego wypieku.

Jaką część blachy na grubość trzeba wypełnić? Znaczy, jak bardzo taki chleb wyrasta?

I skąd wziąć ciepłe miejsce w domu? Przecież nie mam nigdzie zalecanej temperatury 25 stopni.

PS Dzięki waszym wpisom nauczyłem się czegoś nowego - dopiero dziś dowiedziałem się co oznaczają numerki (480, 750, 2000 its) w różnych rodzajach mąki.👍


OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)
Kierowniczka Zamieszania Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 3023
 
Wysłany przez: @wowax

PS Dzięki waszym wpisom nauczyłem się czegoś nowego - dopiero dziś dowiedziałem się co oznaczają numerki (480, 750, 2000 its) w różnych rodzajach mąki.👍

Poważnie? Czyli nie jest ze mną tak źle jeśli chodzi o kuchenne sprawy. Miałam tę wiedzę już dawno.


OdpowiedzCytat
Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 
Wysłany przez: @wowax

Ja czytałem, że musi postać minimum 5-6 dni, a i tak jest to młody zakwas, nie gwarantujący udanego wypieku.

Może.

Po zakwasie widać czy zaczął pracować- musi wydzielać się gaz, a sam zakwas powinien mieć charakterystyczny, kwaśny zapach. Jak jest ciepło, taki stan uzyskujemy szybciej, kiedy jest zimniej można dorzucić kolejną łyżkę mąki i czekać. Ale można pewnie hodować zakwas i dłużnej. Sam chleb nie jest specjalnie puszysty, to raczej taki dość ciężki razowiec 😉

Wysłany przez: @wowax

Jaką część blachy na grubość trzeba wypełnić? Znaczy, jak bardzo taki chleb wyrasta?

Chleb piekę w keksówkach, wypełniam w mniej więcej 2/3. Przez te 20h ciasto sporo rośnie (prawie podwaja się).

Wysłany przez: @wowax

I skąd wziąć ciepłe miejsce w domu? Przecież nie mam nigdzie zalecanej temperatury 25 stopni.

Ja stawiam w jakimś spokojnym miejscu, nie w przeciągu. Nie trzymam w 25st., chyba, że akurat kaloryfery grzeją czy jest ogólnie ciepło 🙂

Wysłany przez: @wowax

Dzięki waszym wpisom nauczyłem się czegoś nowego - dopiero dziś dowiedziałem się co oznaczają numerki (480, 750, 2000 its) w różnych rodzajach mąki

A mnie nadal przerastają mąki typu 450, 550 czy tym podobne. Nigdy nie wiem co do czego, chyba, że jest obrazek. W Holandii było lepiej, była wyłącznie mąka z proszkiem do pieczenia lub bez 🙂 Żadnych innych odmian!


OdpowiedzCytat
Teresa van Hagen
(@teresa-van-hagen)
Member Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 1930
 
Wysłany przez: @aga

Poważnie? Czyli nie jest ze mną tak źle jeśli chodzi o kuchenne sprawy. Miałam tę wiedzę już dawno.

A ja zawsze dzwonię do mamy i się pytam 🙂


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 

Chleb własnego wypieku zeżarty a jeszcze się nie pochwaliłam, że wyszedł pięknie

 

1588358337-chleb.jpg

OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)
Kierowniczka Zamieszania Potwierdzony
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 3023
 
Wysłany przez: @aldona

Chleb własnego wypieku zeżarty a jeszcze się nie pochwaliłam, że wyszedł pięknie

Jak to zeżarty? Nie podzieliłaś się? Kurierem było wysłać!


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 
Wysłany przez: @aga

Kurierem było wysłać!

No nie wysłałam, bo bałam się że do bani jest.

I tak jak sobie zasiadłam do posmakowania, to się nagle okazało, że wióry zostały tylko

tzn, okruchy 😀


OdpowiedzCytat
Milady
(@milady)
. Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 4498
 

Wygląda smacznie. Na zakwasie?

Ja kiedyś robiłam chleb zapiekany nadziewany masłem i czosnkiem. Jakie to było dobre!

W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"


OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 5962
 
Wysłany przez: @milady

Na zakwasie?

Tak, oczywiście odłożyłam do słoika kolejna porcję.

Wysłany przez: @milady

chleb zapiekany nadziewany masłem i czosnkiem

Mam taki przepis ale z proszkiem do pieczenia a jakoś wolałabym bez. 


OdpowiedzCytat
Milady
(@milady)
. Moderator
Dołączył: 5 lat temu
Posty: 4498
 
Wysłany przez: @aldona

Tak, oczywiście odłożyłam do słoika kolejna porcję.

Ja niestety nie bardzo mogę jeść pieczywo na zakwasie.:/

W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"


OdpowiedzCytat
Strona 3 / 7
Share: