Warto też wspomnieć o muzyce, która w mojej opinii była dobrana idealnie.
Piosenka promująca film jednoznacznie kojarzy się z płytą, którą swego czasu Kayah nagrała z Bregovicem. Taki "Prawy do lewego" w nowej odsłonie.
Wiadomo, że "Chłopi" są polskim kandydatem do Oscara, ale okazuje się, że film został zgłoszony także w kategorii najlepsza muzyka/ścieżka dźwiękowa (Best Original Score). No i oczywiście "film animowany".
To nie nominacje, dopiero pierwsze zgłoszenia, które robi producent, ale i tak śmiały ruch.
Wiadomo, że "Chłopi" są polskim kandydatem do Oscara, ale okazuje się, że film został zgłoszony także w kategorii najlepsza muzyka/ścieżka dźwiękowa (Best Original Score). No i oczywiście "film animowany".
No właśnie, mam wątpliwości w kwestii kategorii. Bo ani nie jest to film "normalnie" zagrany skoro został namalowany na podstawie nakręconych scen, ani animowany, przynajmniej w klasycznym rozumieniu, choć chyba prędzej. Film na pewno zasługuje na nominację, może nawet na zwycięstwo bo jest to śmiały, nowatorski i udany koncept, żeby się tylko nie okazało, że nie pasuje to żadnej z tych kategorii.
"Twój Vincent" był nominowany jako animowany, więc precedens istnieje. A w kategorii "najlepszy film" bywają różne, choć raczej nie wygrywają. Bardziej jako urozmaicenie. Po licznych zarzutach wobec akademii w ostatnich latach starają się o większą różnorodność, choć przede wszystkim rasową/płciowa, ale i w gatunkach trochę się zmienia.
Po kątem politpoprawności film wypada nieźle. Śmiało można go czytać jako opowieść o przedmiotowym traktowaniu kobiety w patriarchalnej społeczności.
A w kategorii "najlepszy film" bywają różne, choć raczej nie wygrywają.
Ale kategorie "najlepszy aktor" i "najlepsza aktorka" dla tego filmu nie są już chyba dostępne.
A w kategorii "najlepszy film" bywają różne, choć raczej nie wygrywają.
Ale kategorie "najlepszy aktor" i "najlepsza aktorka" dla tego filmu nie są już chyba dostępne.
Na razie nie są, ale co będzie za 10 czy 20 lat? Były już głosy o kategorii dla aktorów odtwarzających postacie dzięki technice performance capture, jak w "Avatarze", więc te granice się stopniowo zacierają. To jak z AI -zmiany są nieuniknione, pytanie tylko, czy świat się na nie przygotuje, czy będzie je gonił.
Filmik pokazujący jak nakręcono "Chłopów".
"Twój Vincent" był nominowany jako animowany, więc precedens istnieje.
Obejrzałem kawałek "Twojego Vincenta". Jak dla mnie, kreskówka, klasyczny film animowany, zresztą nie dałem rady obejrzeć w całości bo nie lubię animacji. "Chłopi" to jednak inna bajka. Zdecydowanie bardziej fabuła niż animacja, efekt robi wrażenie realistycznych zdjęć przepuszczonych przez jakiś malarski filtr. Moim zdaniem coś nieporównywalnie fajniejszego i trudniejszego do upchnięcia w kategorii konkursowej.
Po kątem politpoprawności film wypada nieźle. Śmiało można go czytać jako opowieść o przedmiotowym traktowaniu kobiety w patriarchalnej społeczności.
I tu właśnie według mnie film nieco rozjeżdża się z książką jeśli chodzi o postać Jagny. I wersja filmowa bardziej mi odpowiada.
W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"
I tu właśnie według mnie film nieco rozjeżdża się z książką jeśli chodzi o postać Jagny. I wersja filmowa bardziej mi odpowiada.
Mnie też pewne uwspółcześnienie problemu w tym filmie odpowiada. W jednej z recenzji usłyszałem nawet, że Jagna została tu przedstawiona jako ofiara slutshamingu:) Takie współczesne odczytanie może być siłą tego filmu i zapewne był to zabieg celowy.