Forum

Akcja Frombork 2019

Notifications
Clear all

Akcja Frombork 2019

Strona 18 / 24

Wilk1984
(@wilk1984)
Member Potwierdzony

https://drive.google.com/drive/my-drive

to i ja cos wrzuciłem gdyby nie dzałało to pisac spróbuje poparwic 

OdpowiedzCytat
Kustosz
(@kustosz)
Pan Samolocik Admin

@wilk1984

Coś źle zalinkowałeś Wilku. Ale to dobrze, bo wolałbym żebyś link wrzucił wszystkim zainteresowanym na priv;)

OdpowiedzCytat
Wilk1984
(@wilk1984)
Member Potwierdzony

Oki postaram się to w nocy zrobić bo kombinuję już od początku tygodnia i ciągle mi wychodzi to samo ale w ogóle można wejść i zobaczyć zdjęcie plus filmy czy nie

OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator

Wilku, nic nie można. Jak chcesz to Ci pomogę - zadzwoń do mnie tak będzie najszybciej.

OdpowiedzCytat
Milady
(@milady)
. Moderator

Czwartek 15.08.2019r.

Spacer do Świętego kamienia z Tolkmicka śladami nieczynnej kolei - opisała Aldona

Czwartkowy poranek zaczął się od pięknej pogody. Niechmurzystej i niezbyt nasyconej słońcem - czyli w sam raz dla każdego.

1568225813-DSCN9939.jpg

Po dość długim biesiadowaniu śniadaniowym wszyscy dokonali krótkich, prawie żołnierskich czynności i byli gotowi aby wyruszyć w drogę do Tolkmicka i stamtąd udać się do Świętego Kamienia.

1568225675-DSC_1260.jpg

Droga do Tolkmicka, obecnie w intensywnym remoncie, zawsze przywoływała w moich wspomnieniach pierwsze pobyty we Fromborku. Jak bardzo tutaj nic się nie zmieniło przez tyle lat, jakby czas stanął w miejscu. Czy to dobrze czy nie trudno mi ocenić, skoro tam nie mieszkam. Mnie cieszy, że tutaj jest zawsze tak samo. Pozwala to na pewną odskocznię od ciągłych zmian w życiu i w otaczającym świecie. Teraz zmienia się tylko droga, a już wiem, że nie będzie tak samo, bo za chwilę zmieni się wszystko wokół i zmieni się również cały tutejszy klimat i będę musiała się z trudem do tego przyzwyczaić.

Tymczasem dotarliśmy na leśny parking i ruszyliśmy piechotą drogą na Święty Kamień. Oczywiście w odpowiednim momencie musieliśmy skręcić ze szlaku w kierunku północno-wschodnim a po przedarciu się przez chaszcze i zarośla ukazały nam się w końcu tory Kolei Nadzalewowej. Kolei nieczynnej, której reaktywacja jest corocznym sporem władz elbląskich oraz radnych województwa warmińsko-mazurskiego. Ostatni normalny kurs odbył się w roku 2006. Od tamtej pory próbowano przywrócić połączenia o charakterze bardziej wakacyjno rekreacyjnym, niestety z marnym skutkiem ze względu na niskie zainteresowanie turystyczne.

1568225634-20190815_115524.jpg

Trasa kolejki wygląda niestety fatalnie. Tory są w wielu miejscach przerwane przez walczącą przyrodę i Zalew Wiślany. Podmokły teren, zwalone konary drzew i bujna roślinność dodaje uroku temu miejscu jednocześnie zabierając walory wypoczynkowo spacerowe. 

1568225599-20190815_115119.jpg

1568225652-DSC_1250.jpg

Po przedarciu się przez szuwary i gęste zarośla, raz idąc brzegiem plaży, raz zagłębiając się las dotarliśmy w końcu na Święty Kamień.

1568225700-DSC_1266.jpg

1568225730-DSC_1269.jpg

Wowaxy urządziły sobie kąpiel morską w zielonkawej wodzie zalewu, sięgającego w najgłębszym zbadanym przez nich miejscu do kolan.  Pozostali wdrapali się na kamień aby stamtąd podziwiać, zaiste, piękny widok na Fromborskie Wzgórze wyłaniające się zza lasu. Basia z Wilkiem latała z aparatem i pstrykała co lepsze momenty naszych igraszek.

1568225857-DSCN9989.jpg

1568225754-DSC_1307.jpg

1568225786-DSC_1308.jpg

Drogę powrotną wybraliśmy bardziej cywilizowaną, określoną szlakiem. green velo i po krótkiej wędrówce znaleźliśmy się na parkingu.

1568225836-DSCN9947.jpg

W domu obiad smakuje najlepiej i jest najtańszy.
Zbigniew Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach"

OdpowiedzCytat
Wilk1984
(@wilk1984)
Member Potwierdzony

O proszę jak wyszedłem na zdjęciu i to pierwszym 

OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Topic starter  

Fajna relacja! Widać na jednym ze zdjęć potwierdzenie starej maksymy - dziecko brudne, to dziecko szczęśliwe 😀 

OdpowiedzCytat
Kustosz
(@kustosz)
Pan Samolocik Admin

Fajny był ten spacer widokowo. Dzikie plaże, zdziczałe tory i chaszcze. Mocno wakacyjnie było. Zrobię chyba z tego jakąś impresję filmową.

Wilku, co z Twoimi materiałami filmowymi? Wrzuć wreszcie link (na priv!), będę miał komplet.

OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator

Wysłany przez: @kustosz

Zrobię chyba z tego jakąś impresję filmową

Nie chyba tylko na pewno zrób. 

Cieszę się, że ta relacja, mimo oporów leniwców powstała. 🙂

OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)
Kierowniczka Zamieszania Potwierdzony

Aldonka, jak zwykle relacja super. Szkoda, że nas jeszcze wtedy na zlocie nie było... Czyje jest to zdjęcie z muszlami? Powaliło mnie. 

OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator

Wysłany przez: @aga

Czyje jest to zdjęcie z muszlami

Wydaje mi się, że  moje 🙂

OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Topic starter  
Wysłany przez: @aldona

Wydaje mi się, że  moje

Na pewno Twoje! 😎 

1568269292-DSC_1252.jpg

OdpowiedzCytat
Mysikrolik
(@mysikrolik)
Member Potwierdzony

Aldona, cóż za poświęcenie. 😊 

OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator

Wysłany przez: @mysikrolik

cóż za poświęcenie

Nie, ja tak normalnie mam 🙂

OdpowiedzCytat
Milady
(@milady)
. Moderator

Wysłany przez: @Wowax
Wysłany przez: @aldona

Wydaje mi się, że  moje

Na pewno Twoje! 😎 

Muszę Was wyprowadzić z błędu, to zdjęcie jest akurat moje. Zmałpowałam pomysł z Aldony.

OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)

Czyje by nie było, to jest świetne. Baaardzo mi się podoba. Gratki dla autora.

OdpowiedzCytat
Aldona
(@aldona)
... Moderator

Wysłany przez: @milady

to zdjęcie jest akurat moje

Wyszło Ci wyjątkowo dobrze 🙂 🙂 🙂 

OdpowiedzCytat
Milady
(@milady)
. Moderator

Czwartek 15.08.2019r.

Obiad, zwiedzanie Tolkmicka i spacer na wieżę widokową - opisuje Aldona

Zmęczeni po leśnym spacerze ze Świętego Kamienia, otumanieni zapachami lasu po nocnej ulewie, gdzie wszystko w ciągu dnia zbudziło się do życia, niesamowicie głodni dotarliśmy do Tolkmicka. Udaliśmy się prosto do Restauracji Fregata. Dzięki doskonałej organizacji Milady wszystko już na nas czekało. Jedzonko wprost się do nas rwało…..a po otrzymaniu zamówionych dań oniemieliśmy z wrażenia. Porcje były tak bardzo rozsądne, że moglibyśmy sobie ten posiłek rozłożyć na trzy dni i jeszcze by zostało.

Obiad zajął więc nam trochę czasu, a odważni jeszcze poszli na deser lodowy.

Fregata zrobiła na nas pozytywne wrażenie.

1568279701-DSC_0598.jpg

1568279760-DSC_0612.jpg

Skorzystaliśmy również z chwili pięknej pogody i poszliśmy zwiedzić tolkmicki ryneczek. Nawet określenie "ryneczek" jest na wyrost, bo to po prostu plac parkingowy przy kościele. Ale za to pięknie odrestaurowany i funkcjonalny.  Jeszcze parę lat temu był to obraz, może nie nędzy ale na pewno rozpaczy.

1568279731-DSC_0610.jpg

Zwiedziliśmy kościół św. Jakuba Apostoła z XIV w. Kościół ten, był wielokrotnie niszczony przez pożary, dlatego też z wystroju oryginalnego zachował się tylko ołtarz główny oraz z lat późniejszych krucyfiks (z XVIII w) obrazy, rzeźby i  kamienna chrzcielnica, którą próbowałam jakkolwiek ruszyć, aby sprawdzić czy są pod nią podziemia. Niestety nie udało się przesunąć jej nawet o milimetr.

1568279862-DSC_1312--kopia.jpg

1568279898-DSC_1314--kopia.jpg

1568279927-DSC_1324--kopia.jpg

Z Tolkmicka popędziliśmy jeszcze na wieżę widokową w Nowince. Ciekawe miejsce Wysoczyzny Elbląskiej, z której rozpościera się przepiękny widok na Zalew Wiślany i Rezerwat Przyrody Doliny Stradanki.

1568279815-DSC_0632.jpg
1568280038-DSCN0050.jpg

Urzekły mnie bele siana i zaskoczył mało pozytywnie kesz rozmiaru mikrus, schowany w takim miejscu, że co najmniej powinien to być litrowy pojemnik, dla urozmaicenia i podtrzymania atrakcyjności. 

1568279966-DSCN0044.jpg

1568279999-DSCN0047.jpg

1568279788-DSC_0617.jpg

Po chwili kontemplacji nad cudną naturą i po wywąchaniu wszystkich  sielskich zapachów przez Teresę ruszyliśmy do bazy.

OdpowiedzCytat
Wowax
(@wowax)
Wcale nie taki zły
Topic starter  

Ej, brakuje opisu serfowania na beli słomy!😁

OdpowiedzCytat
Aga
 Aga
(@aga)